Tájékoztató a Cisco hálózati eszközök cseréjéről

Tisztelt Felhasználóink!
 

Mint korábban már tájékoztatást adtunk Önöknek a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézetről (NIIFI-ről) szóló 5/2011(II.3) Korm. rendelet 2013. január 1-tól az NIIF Intézet feladatává tette a köznevelési intézmények hálózatának (Sulinet) és az azon biztosított alapszolgáltatások működtetését és fejlesztését is.

Az első felméréseink igazolták, hogy az iskolák adathálózati, vagy hétköznapi nevén Internet-csatlakoztatása, hosszú évek óta nem fejlődött. Jelenleg az iskolák túlnyomó része 8-9 éves, elavult, gyártói-szállítói garanciával már messze nem rendelkező hálózati eszközökkel (Cisco 1711 router és Cisco 2950 switch), szinte használhatatlanul alacsony sávszélességen keresztül csatlakozik a világhálózathoz. Ez a két probléma akadályozza a hatékony mindennapi munkavégzést valamint a belső és külső informatikai erőforrások hatékony kihasználását.

A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési (NIIF) Intézet a köznevelési intézmények információs infrastruktúrájának fejlesztésére kidolgozott középtávú koncepciójának megfelelően, első lépésként sikeresen beszerzett a TIOP-1.1.3-12/1-2013 pályázat keretében 3600 db. korszerű Cisco 892FSP típusú, GigabitEthernet portokkal rendelkező eszközt. Az új eszközök telepítését Pest megyén kívül már meg is kezdte a meghibásodott régi eszközök cseréjével.

 

Ez az első lépés mintegy előkészíti, megteremti a lehetőséget, hogy egy későbbi fázisban a tényleges sávszélesség bővítésnek a kapcsolóeszközök tekintetében ne legyen akadálya.

 

Az új hálózati eszközök nagyüzemi telepítése ez év november elejétől indul (ütemezetten napi 20 - 30 végponttal, közel egy éven keresztül a végpontok számossága révén). Itt majd kérjük az Önök támogatását és segítségét pl. bejutás biztosítása a telepítő munkatárs számára. A telepítési és üzembe helyezési időpontokat előre egyeztetjük Önökkel.

A régi Cisco 2950 switch kérésre megtartható. Az új Cisco 892FSP router cseréje után a régi Cisco 1711 router elszállításra kerül, viszont amennyiben az intézmény a Cisco 2950 switch-re igényt tart, akkor egyben kijelenti, hogy az átadás pillanatától azt saját maga üzemelteti tovább, így a későbbiekben nem tart igényt sem az eszköz cseréjére, javítására vagy konfigurálására, bármilyen jellegű meghibásodás kezelése a továbbiakban az intézmény hatáskörébe tartozik. (A Cisco 2950 switch konfigurációs ismertetője elérhető a http://sulinet.niif.hu/ jobb oldali menüjéből is. További információ elérhető az alábbi weboldalon az új Cisco 892FSP routerről: http://sulinet.niif.hu/Cisco892FSP_beuzemeles)

Ezen TIOP-1.1.3-12/1-2013 tükörpályázata a KMOP 4.6.1_E lesz, ahol a Pest megyei hálózati eszközök cseréje fog megindulni pár hónap múlva.

Előkészület a sávszélesség bővítésekre:

Ennek a telepítésnek hatására nem lesz automatikusan nagyobb a sávszélesség. A TIOP-1.1.3-12/1-2013 és a KMOP 4.6.1_E projekt eredményeképpen, új, korszerű, az Internet-kapcsolódást biztosító eszközök kerülnek az iskolákba, amelyek, a gyártói garancia révén biztosítják ezeknek az eszközöknek a folyamatos működőképességét, illetve megalapozzák a várható sávszélesség bővítések megvalósításának lehetőségét is, mivel a jelenlegi Cisco 1711 router áteresztő kapacitása 10-15 Mbps környékén mozgott.

A sávszélesség növelése szintén terítéken van a TIOP-1.1.3 KMOP 4.6.1_E és a projektektől függetlenül.

Bármilyen felmerült probléma / kérdés / kérés eseten az NIIF Intézet Sulinet Ügyfélszolgálata (telefon: (06-1) 450-3080, email: sulinet@sulinet.niif.hu) az Önök rendelkezésére áll.