Útmutató a Sulinet Dashboard használatához

Intézményi felület - a Sulinet Rendszergazda Menedzser [SRM]

A régi Dashboard felületen bizonyos szolgáltatások korlátozva vannak, így nem érhető el a teljes funkcionalitás.

Először úgynevezett "Sulinet rendszergazdát" kell létrehozni, akinek lehetősége van a Dashboard használatával az intézményi adatok és kapcsolattartók megváltoztatására, hibajelzések leadására, szolgáltatások igénylésére, azok állapotának ellenőrzésére, valamint számos egyéb funkció áll még rendelkezésükre.
A Sulinet Rendszergazda Menedzser elérhetősége: https://sulinetadmin.niif.hu/srm

Itt intézmény képviselőjének kell belépnie az adminisztrátori e-mail címmel (példa a formátumra: S1234@adminmail.sulinet.hu) és a hozzá tartozó jelszóval, a „Belépés intézményeknek” feliratú gombra kattintva:

 
Ha az intézményi belépéshez szükséges jelszó nem ismert, az „Elfelejtett jelszó?” linkre kattintva jelszó-emlékeztető kérhető.

FONTOS! Ez a jelszóvisszaállítás kérés csak és kizárólag a sulinetes végponti router mögül kezdeményezve lesz sikeres!

Belépés után az intézet regisztrált rendszergazdáinak listája látható, törölhetőek és új felkérés indítható, illetve a függőben lévő felkérések is megjelennek.


Bővebben: https://wiki.niif.hu/SRM

 

Sulinet Dashboard

Az első ábrán látható zöld "Belépés rendszergazdáknak" gombra kattintva a felkért és regisztrált rendszergazda a kapott jelszavával belépve jut a Sulinet Dashboard felületre. Ennek részeiről olvashatunk a továbbiakban.

Szolgáltatások áttekintése

Itt az összes szolgáltatásról láthatunk egy-egy összefoglaló képet, azaz:

- Intézményi adatok

- Hálózat

- Wifi

- Felhasználók

 

- Bejelentések

- DNS

- Webszolgáltatás

- Kollaboráció

Minden szolgáltatásról többet tudhatunk meg, ha a bal oldalon a modulok listájában rákattintunk. Ezek pedig a következők:

Intézményi adatok

A modulon belül két fül található, az elsőn az intézmény és a fenntartó adatai tekinthetőek meg és módosíthatóak, a második fülön pedig az intézmény kapcsolattartói láthatóak, adataik módosíthatók, törölhetők. 

 

Hálózat

- Általános adatok fül

Több szakasza van, az elsőben van egy áttekintés a router állapotáról, a vonal adatairól, egy általános hálózati tájékoztató linkje és egy nyomtatható változat az aktuális router-beállításokról. 
A router állapota - ami OK illetve NEM OK lehet, – azt jelzi, hogy a felügyeleti rendszerünk eléri-e a routert. 
A második szakaszban a hálózat adatai láthatóak: a három beépített VLAN – privát, publikus, védett – illetve a DNS kiszolgálók, valamint az IPV6 tartományok.


 

Az utolsó szakasz a biztonsági incidensek következtében bevezethető hálózati forgalom szűréséről tájékoztat.


 

- Beállítások fül

Az első szakaszban a router portjainak zónákhoz hozzárendelése látható, módosítható.


 

A második szakaszban egyedi DNS kiszolgálókat lehet megadni.


 

A harmadik szakaszban a router DHCP szolgáltatása által osztott IP-tartományon belüli kizárásokat lehet eszközölni. Az itt megadott IP címek és IP tartományok nem kerülnek kiosztásra.


 

A negyedik szakaszban a DHCP szolgáltatást lehet tiltani, engedélyezni az egyes szegmensekben.


 

- Privát+WiFi, Publikus, Védett, Internet fülek

Ezeken a lapokon lehet tűzfalszabályokat létrehozni és módosítani. Itt található egy kapcsoló az IPv6 adott szegmensen való tiltására/engedélyezésére.

A tűzfalszabály létrehozásához a kiválasztott fül lesz a forrás zóna, lentebb az IPv4-IPv6 váltógombbal a protokollt lehet kiválasztani, mellette pedig a célzónát.


 

A kiválasztásoknak megfelelően jelenik meg ezalatt a Tiltó szabályokat és az Engedő szabályokat tartalmazó két táblázat. Itt a zöld gombbal lehet szabályokat hozzáadni.

Részletesebben, néhány példával: http://sulinet.niif.hu/tuzfal

 

- Portforward fül

Itt lehet beállítani, hogy az adott portra beérkező csomagok melyik lokális IP-című gép melyik portjára legyenek továbbítva, ha egy Privát vagy Védett szegmensen lévő gépen lévő szolgáltatást szeretnénk elérni.

A publikus szegmensen nem kell, azok elérhetőek interneten, ha nincs tiltó tűzfalszabály.


 

- Grafikonok fül

A hálózati eszközeinkről, hálózati szegmensekről lehet tájékozódni, az idő függvényében lehet megjeleníteni bizonyos forgalmi és terhelési adatokat.