NIIF Program – Sulinet – tájékoztató | 2017. május

Tisztelt Felhasználóink!

 

Az NIIF Program, mint a Sulinet működtetője és fejlesztője folyamatosan tájékoztatja a Sulinet intézményeket az infrastruktúrát érintő változásokról és új fejlesztésekről.

1.       Sulinet Nyílt Nap

A 12. Sulinet nyíltnap előadásai elérhetőek weboldalukon.

2017. június 14-én tervezzük megrendezni meg a soron következő, immáron 13. Sulinet Nyílt Napot, várhatóan az alábbi témákban:

 1.        Köszöntő, rövid tájékoztató a Sulinetről
 2.        Sulinet+ szolgáltatások
 3.        Elmúlt hónapok eseményei
 4.        Felkért előadók előadásai
 5.        Kérdések és válaszok

Az iskolák által igényelt témák tekintetében kérjük, töltsék ki a témajavaslatot.

2.       Fontosabb Sulinet hálózati változások az elmúlt hónapokban

A Sulinet hálózati eszközök konfigurációja jelentős változtatáson esett át az elmúlt időszakban. A hálózati eszközök új konfigurációja lehetővé teszi, hogy több kapcsolatot tudjon kezelni és megnyitja az utat több új fejlesztés előtt is.

3.       Sulinet WiFi

A Sulinet+ eduID/eduroam pilot keretében több, mint 1700 közoktatási intézményben üzemeltetünk oktatási eduroam WiFi-t. Ahol az intézménynek kell még bekötnie a WiFi eszközt, kérjük, ott azt minél előbb tegyék meg és jelezzenek vissza az NIIF Program Sulinet Ügyfélszolgálaton.

A Windows 10 Creators Update a 802.1x beállításokat törölheti, ezért a Sulinet eduroam CAT újratelepítése szükséges lehet. A telepítéssel kapcsolatban részletek itt: http://sulinet.niif.hu/eduroam

4.       Sulinet Dashboard

Már több mint 3800 intézmény veszi igénybe a Sulinet Dashboard felületet, melyen keresztül a levelezés, a hálózat, a hibabejelentések, a kapcsolattartás és egyéb funkciók áttekinthetően, könnyen elérhetőek.

A felületre történő belépés menetét egy korábbi tájékoztatóban részletesen ismertettük.

FIGYELEM! Minden esetben az adatbázisunkban fellelhető, korábbi elérhetőségeken kíséreljük meg a kapcsolatfelvételt. Annak érdekében, hogy minden tájékoztatást időben megkapjanak, illetve mihamarabb információkkal segíthessük Önöket az intézményük informatikai infrastruktúráját érintő kérdésekben, helyes, naprakész kapcsolattartói adatok szükségesek. Kérjük, hogy a Sulinet Dashboard felületen ellenőrizzék (“Ellenőrizetlen kapcsolattartók” figyelmeztetést is látnak ilyen jellegű hiányosság esetén) a nyilvántartásunkban lévő adatok helyességét (intézményi adatok, kapcsolattartók, stb.)! Eltérés esetén a Sulinet Dashboardon a “Bejelentések” menüpont alatt az adatokat frissíthetik. Köszönjük támogató együttműködésüket!

5.       Sávszélesség bővítések

Az úgynevezett Sulinet V. sávszélesség bővítési fázist az NIIF Program részeként a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) indította el tavaly október végen. Ennek keretében ez idáig 2700 közoktatási intézmény sávszélesség-fejlesztése valósult meg.

Az egyes végpontokhoz tartozó sávszélességek a Sulinet Dashboard rendszerben megtekinthetőek.

A Sulinet mostani, V. fázisában, várhatóan 2017. júliusig, összesen 3513 iskola internet-hozzáférési kapacitása bővül a következő értékekre:

 • 250 Mbps — 1269 intézményben
 • 200 Mbps — 78 intézményben
 • 150 Mbps — 24 intézményben
 • 100 Mbps — 564 intézményben
 • 50 Mbps — 1094 intézményben
 • 30 Mbps — 484 intézményben

A kormány Digitális Oktatási Stratégiában (DOS) megfogalmazott célkitűzése, hogy az internetes adatátvitel sebessége minden 500 fő alatti iskolában elérje a 100 Mbps sávszélességet, az 500 fő feletti iskolában pedig az 1 Gbps értéket.

Annak érdekében, hogy minden iskolában elérhető legyen a gyorsabb internet, a DOS-ban megfogalmazott célkitűzésekkel összhangban a KIFÜ elkezdte a Sulinet V. fázisát követő fejlesztési ütem előkészítését is, fókuszban a még mindig alacsony sávszélességű technológiával rendelkező Sulinet végpontokkal.

Célunk, hogy minél hamarabb és a lehető legszélesebb körben elérhetővé tegyük a gyorsabb Internet kapcsolódás lehetőségét. A sávszélesség emelése azonban nem egyszerre valósul majd meg az iskolákban. Az egyes végpontokon történő bővítés pontos dátuma számos (a KIFÜ-től független) technológiai, pénzügyi paramétertől függ. Minden érintett iskolát időben értesítünk a sávszélesség bővítés előtt. Kérjük, erre vonatkozó kérdéseikkel ne terheljék az ügyfélszolgálatot!

 

Korábbi hírleveleinket, illetve a Sulinet szolgáltatásokat a https://sulinet.niif.hu weboldalon találják. 

Bármilyen felmerülő  kérdés  esetén az NIIF Program Sulinet Ügyfélszolgálata (telefon: 06-1/450-3080, email: sulinet@sulinet.niif.hu, web: https://sulinet.niif.hu) készséggel áll az Önök rendelkezésére.