Tanévnyitó a Kis Zsenik Klubjával Szegeden

Az új tanév első hetén, szeptember 6-án Szegeden folytatja útját a Da Vinci Learning ismeretterjesztő csatorna programja, a Kis Zsenik Klubja. Az eseményen, egy rendhagyó természetismeret előkészítő órán elsősorban általános iskolásoknak mutatják be a természettudományok érdekességeit, különös tekintettel a fizikára.

Az új kerettantervekben a természettudományos tárgyak ismeretanyaga bővült, a többletfeladatokhoz azonban nem rendeltek nagyobb óraszámot. A természetismeret tantárgyat, mint integrált természettudományos alapozót általános iskolában a 6. évfolyamig heti 2 órában tanítják, a biológia, fizika, kémia és földrajz pedig csak a 7.-8. évfolyamban kerül elő, heti 1,5 órában. Mivel a hétköznapokban életünk minden területén szükség van a természettudományokra, és mivel a média felelőssége sokkal nagyobb, mint korábban, a Da Vinci Learning nem csupán a képernyőn célozza felvállalni a tudományos ismeretterjesztést. A Kis Zsenik Klubja országos roadshow ebben a szellemben indult útjára idén tavasszal.

A szeptemberi szegedi bemutató a csatorna különleges Guinness rekordjára épül: a Da Vinci Learning a citrommal működtethető legnagyobb erőművet hozta létre, amelyet a roadshow tanévnyitó állomásán újra megépítenek a szegedi diákok. 1500 db citromból fejlesztenek áramot. A citrom és a fémek kémiai reakcióját korábban számos eszközön kipróbálták már, de ekkora „erőművet” ennyi citromból (350 kg) még soha nem építettek.

Amellett, hogy kiderül, hogyan kerülnek mozgásba az elektronok, és mitől működik az erőmű, számos érdekes és látványos kísérlet is várja az érdeklődőket. A programok 10 –14 óráig tartanak, ezt követően az Agora további programjait ajánljuk az érdeklődők figyelmébe, így a Látványlaboratóriumot, vagy az Intelligens Otthon és az Informatika Történeti kiállítást.

A rendhagyó természetismeret órát a Videotorium online tudományos portál élőben közvetíti. A portál professzionális megjelenési formát biztosít a felsőoktatási intézményekben, kutatóintézetekben és közgyűjteményekben készített videó-tartalom számára, olyan speciális igényeinek megfelelve, amelyet az általános célú videómegosztó szolgáltatások korlátozottan tudnak csak kiszolgálni. A Videotorium fejlesztője és üzemeltetője a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet.

Szeged, Szent-Györgyi Albert Agora - Informatorium, szeptember 6., 10 –18 óra

http://informatorium.hu
http://agoraszeged.hu
http://www.videotorium.hu
www.da-vinci-learning.hu