NIIF Intézet tájékoztató - 2014. július

Tisztelt Felhasználóink!
 
Az NIIF Intézet, mint a Sulinet infrastruktúra működtetője és fejlesztője folyamatosan tájékoztatja a Sulinet intézményeket az infrastruktúrát érintő változásokról és új fejlesztésekről.
 
 
Hálózati eszközök cseréje
 
 Az országosan 4500 Sulinet végpontból az iskolák adathálózati (hétköznapi nevén Internet) csatlakoztatását biztosító elavult hálózati eszközök új készülékekkel való kiváltása már 4450 végponton sikeresen megtörtént. Mintegy 50, Pest megyei és budapesti iskolában az elkövetkező pár hétben hajtjuk végre az új eszközök üzembe helyezését, így határidőre befejezzük a hálózati eszközök cseréjét.  (http://sulinet.niif.hu/cisco_halozati_eszkozok_csereje)
 
Kérjük, amennyiben Pest megyén és Budapesten kívül tudnak olyan végpontról, ahol esetlegesen még a régi hálózati eszköz üzemel, nyilvántartásunk egyeztetése érdekében kérjük, jelezzék az NIIF Sulinet Ügyfélszolgálatán! 
 
A hálózati végpontok európai uniós fejlesztési projektek (TIOP és KMOP) eredményeképpen újulnak meg. Ezek gyártói garancia révén biztosítják a legújabb technológia által garantált megbízható Internet-kapcsolódást, a hálózat folyamatos működőképességét,  megalapozva a  sávszélesség bővítések lehetőségét is.
 
 
Sávszélesség bővítések
 
Fontos kiemelni, hogy az új hálózati eszközök telepítése nem jelent automatikusan nagyobb sávszélességet, de jelentősen növeli a végpontok műszaki színvonalát és megbízhatóságát.
 
A fejlesztési projektektől függetlenül, de azzal összefüggésben NIIF Intézet elkezdte a Sulinet végpontokon a sávszélesség emelését. 2013 októbere és 2014 januárja között 1134 végponton valósult meg az úgynevezett 0. fázisú bővítés, melynek keretében az 1 Mbps és 4 Mbps sebességű ADSL kapcsolatok sávszélessége 4 Mbps-re, ill. 8 Mbps-re emelkedett. 2014 januárja  és 2014 júniusa között  NIIF Intézet 960 végponton hajtott végre a Sulinet sávszélesség bővítés 1. fázisának keretében. Ez egy jelentősebb mértékű sávszélesség bővítés, melyben 1/1 Gbps, 100/100 Mbps, 40/40 Mbps, 100/10 Mbps, ill. 50/5 Mbps technológiákat sikerült megvalósítanunk. Ezt követi 2014. június és 2014. október között az NIIF Intézet által végrehajtott Sulinet sávszélesség bővítés 2. fázisa, melynek keretében folytatódnak az 1. fázisban már elindított jelentősebb mértékű sávszélesség bővítések további 850 végponton.
 
Elkezdődtek a bővítés 3. fázisával kapcsolatos egyeztetések is, amelyről az elkövetkezendő hónapokban részletesen be fogunk számolni.
 
Célunk, hogy minél hamarabb és a lehető legszélesebb körben elérhetővé tegyük a gyorsabb Internet kapcsolódás lehetőségét. Sajnos nem egyszerre valósul meg minden iskolában a sávszélesség emelése. Az egyes végpontokon történő bővítés pontos dátuma számos (az NIIF Intézettől független) technológiai, pénzügyi paramétertől függ. Minden érintett iskolát időben értesítünk a sávszélesség bővítés előtt. Kérjük, erre vonatkozó kérdéseikkel ne terheljék az ügyfélszolgálatot!
 
       
Sulinet dashboard  
 
Az adott végponton lévő névleges sávszélesség és a forgalmi grafikonok a Sulinet dashboard felületen megtekinthetőek.
 
További fejlesztéseink réven a dashboardon (https://sulinetadmin.niif.hu) keresztül mindenki számára már elérhetőek és szerkeszthetőek a hálózati beállítások, így a DHCP ki/be kapcsolása, a szűrési szabályok (port nyitások, portforward), valamint a router VLAN-jainak módosítása, illetve egyedi DNS szerverek megadása is lehetséges. 
 
A felületre történő belépés menetét a legutóbbi tájékoztatóban (https://sulinet.niif.hu/node/30) részletesen ismertettük. 
 
FIGYELEM! Az Önök intézményével az adatbázisunkban fellelhető elérhetőségeken kíséreljük meg a kapcsolatfelvételt. Annak érdekében, hogy minden tájékoztatást időben megkapjanak, illetve mihamarabb segíthessünk információkkal az informatikai infrastruktúráját érintő kérdésekben, helyes kontaktadatok szükségesek. Kérjük, levelünk olvasásakor lépjenek be (aki eddig nem tette volna még meg) a Sulinet dashboard felületre,  és ellenőrizzék a nyilvántartásunkban lévő adatok helyességet (intézményi adatok, kapcsolattartók, stb.)! Eltérés esetén a Sulinet dashboardon a ?Bejelentések? menüpont alatt az adatokat frissíthetik. Köszönjük támogató együttműködésüket!
 
 
Sulinet Multimédia pilot program 
 
Továbbra is várjuk azon érdeklődő intézmények jelentkezését, akik kedvet éreznek az Intézetünk által meghirdetett multimédia kísérleti pilot programban való részvételre. 
 
A pilot program keretén belül lehetőség van a szoftveres videokonferencia szolgáltatásunk és a tudományos videomegosztó portálunk (videotorium.hu) kipróbálására és rendszeres használatára. A pilotban való részvétel ingyenes, költségvonzata vagy beruházási igénye nincs! A pilot programról további információk a https://webform.niif.hu/multimedia_pilot oldalon találhatóak.  
 
 
A korábbi hírleveleinket, illetve a Sulinet szolgáltatásokat a http://sulinet.niif.hu weboldalon követhetik figyelemmel. 
 
Bármilyen felmerülő  kérdés  esetén az NIIF Intézet Sulinet Ügyfélszolgálata (telefon: (06-1) 450-3080, email: sulinet@sulinet.niif.hu, web: http://sulinet.niif.hu) készséggel áll az Önök rendelkezésére.