NIIF Intézet tájékoztató - 2015. június

Tisztelt Felhasználóink!

Az NIIF Intézet, mint a Sulinet működtetője és fejlesztője folyamatosan tájékoztatja a Sulinet intézményeket az infrastruktúrát érintő változásokról és új fejlesztésekről.
 

9. Sulinet nyílt nap

2015. május 26-án rendeztük meg a 9. Sulinet nyílt napot az alábbi témákban:
 1. Köszöntő, rövid tájékoztató a Sulinetről és a Sulinet+ projekt hosszabbításáról
 2. Változtatások a Sulinet szűrési szabályokban [jelenlegi szűrés, várható változások (ZBFW)]
 3. Sulinet+ eduID pilot tapasztalatok
 4. Tartalomszűrés tapasztalatok
 5. Kérdések és válaszok

A nyílt napon elhangzott előadások fóliái és video anyagai megtekinthetőek az alábbi weboldalon: http://www.sulinet.niif.hu/nyiltnap_9
 

Sulinet Dashboard

Már több mint 3000 intézmény veszi igénybe a Sulinet Dashboard felületet (https://sulinetadmin.niif.hu), melyen keresztül a levelezés, a hálózat, a hibabejelentések, a kapcsolattartás és egyéb funkciók áttekinthetően, könnyen elérhetőek.
A felületre történő belépés menetét egy korábbi tájékoztatóban (https://sulinet.niif.hu/node/30) részletesen ismertettük.

FIGYELEM! Minden esetben az Önök intézményével is az adatbázisunkban fellelhető, korábbi elérhetőségeken kíséreljük meg a kapcsolatfelvételt. Annak érdekében, hogy minden tájékoztatást időben megkapjanak, illetve mihamarabb információkkal segíthessük Önöket az intézményük informatikai infrastruktúráját érintő kérdésekben, helyes, naprakész kapcsolattartói adatok szükségesek. Kérjük, hogy a Sulinet Dashboard felületen ellenőrizzék (Ellenőrizetlen kapcsolattartók figyelmeztetést is látnak ilyen jellegű hiányosság esetén) a nyilvántartásunkban lévő adatok helyességét (intézményi adatok, kapcsolattartók, stb.)! Eltérés esetén a Sulinet Dashboardon a Bejelentések menüpont alatt az adatokat frissíthetik. Köszönjük támogató együttműködésüket! 

2015 őszétől  az új informatikai lehetőségekről, megnyíló pályázatokról leggyorsabban Sulinet Dashboard-on tájékozódhat majd. A pályázati jelentkezéseket minden esetben kizárólag a Sulinet Dashboard-on keresztül fogjuk befogadni. Kérjük, az azonnali tájékozódás és a jelentkezések lehetősége érdekében mihamarabb készítsék el intézményük Sulinet Dashboard-hozzáférését!
 

Sávszélesség bővítések

A folyamatban lévő Sulinet fejlesztési projektektől függetlenül, de azzal összefüggésben az NIIF Intézet folytatja a korábban megkezdett sávszélesség emeléseket. A Sulinet sávszélesség-emelés első két üteme sikeresen befejeződött.  2200 végpont jelentősebb mértékű sávszélesség bővítését 1/1 Gbps, 100/100 Mbps, 40/40 Mbps, 100/10 Mbps, 50/5 Mbps, illetve 25/5 Mbps technológiákkal sikerült megvalósítanunk.

Jelenleg a harmadik ütem zajlik, több mint 500 végponttal. Minden 50/5 Mbps UPC-s végpont 100/10 Mbps-re történő sávszélesség-emelése is elindult.

Mindemellett megkezdődött a negyedik sávszélesség-emelési ütem előkészítése is, melyben tovább folytatódtak a vonali szolgáltatói felmérések. Jelenleg további 2000 Sulinet végpont sávszélesség-bővítését készítjük elő. Ezen 4. fázisú bővítés várhatóan 2015 szeptemberében indul és a végponti számosság miatt közel fél éven át fog tartani.  

Célunk, hogy minél hamarabb és a lehető legszélesebb körben elérhetővé tegyük a gyorsabb Internet kapcsolódás lehetőségét. A sávszélesség emelése azonban nem egyszerre valósul majd meg az iskolákban. Az egyes végpontokon történő bővítés pontos dátuma számos (az NIIF Intézettől független) technológiai, pénzügyi paramétertől függ. Minden érintett iskolát időben értesítünk a sávszélesség bővítés előtt. Kérjük, erre vonatkozó kérdéseikkel ne terheljék az ügyfélszolgálatot!
 

Tartalomszűrő kiadvány

Az elmúlt időszakban sokat dolgoztunk azon, hogy elkészülhessen az első, elsősorban az iskolai informatikával és adminisztrációval foglalkozók számára segítséget adó kiadványunk.
Jelen dokumentum elsősorban az iskoláktól, illetve az ott dolgozó szakértőktől gyűjtött tapasztalatokon és az NIIF Intézet saját információin alapul. A tartalomszűrő kiadvány elsődleges célja áttekintő képet, ötleteket adni a tartalomszűréssel kapcsolatban, illetve megkönnyíteni a választást azoknak, akik hasonló rendszer bevezetése előtt állnak.

Ezúton is szeretnénk megköszönni mindenkinek, aki véleményével, ötleteivel hozzájárult ahhoz, hogy a kiadvány létrejöhessen.
A dokumentum letölthető az alábbi weboldalról: http://sulinet.niif.hu/tartalomszuro_kiadvany
 

Központi kiszolgáló frissítés

A központi webes kiszolgáló PHP verzióját 5.4-re frissítettük. A változásokról bővebb információ: http://php.net/manual/en/migration54.php

 

Sulinet+ eduroam pilot folytatódik

Folytatódik a nagy sikerű azonosítási és jogosultságkezelési pilot!  Hamarosan meghirdetjük a pályázatot, amelyben további több száz iskolába juthat el az ingyenes Sulinet Wifi szolgáltatás. Feltétel, hogy a résztvevő iskola csatlakozzon a pilot során a Nemzetközi eduroam Szövetséghez. A pályázati lehetőség csak Pest megyén kívüli iskoláknak lesz majd elérhető.
 

Sulinet IPv6

Hamarosan elindítjuk a Sulinet Hálózati infrastruktúrán az IPv6 szolgáltatást. Ezt először tesztelésre jelentkező felhasználóknál aktiváljuk.  Kérjük a tesztelésre jelentkezést a Sulinet Dashboard-on a Bejelentések-> IPv6 tesztelés kiválasztásával és kitöltésével jelezzék!

Korábbi hírleveleinket, illetve a Sulinet szolgáltatásokat a http://sulinet.niif.hu weboldalon találják. 

Bármilyen felmerülő  kérdés  esetén az NIIF Intézet Sulinet Ügyfélszolgálata (telefon: (06-1) 450-3080, email: sulinet@sulinet.niif.hu, web: http://sulinet.niif.hu) készséggel áll az Önök rendelkezésére.