NIIF Intézet tájékoztató - 2016. február

Tisztelt Felhasználóink!

Az NIIF Intézet, mint a Sulinet működtetője és fejlesztője folyamatosan tájékoztatja a Sulinet intézményeket az infrastruktúrát érintő változásokról és új fejlesztésekről.

10. Sulinet nyílt nap

2015. október 8-án rendeztük meg a 10. Sulinet nyílt napot az alábbi témákban:
 1. Fejlesztések az elmúlt időszakban
 2. Az 5/2011 kormány rendelet változásával mi várható a Sulinetben?
 3. Multi head Linux setup
 4. IPv6 intro
 5. Sulinet IPv6
 6. Green IT
 7. Kérdések és válaszok

A nyílt napon elhangzott előadások fóliái és video anyagai megtekinthetőek az alábbi weboldalon: http://sulinet.niif.hu/nyiltnap_10

Sávszélesség bővítések

A folyamatban lévő Sulinet fejlesztési projektektől függetlenül, de azzal összefüggésben az NIIF Intézet folytatja a korábban megkezdett sávszélesség-emeléseket. A Sulinet sávszélesség-emelés első három üteme sikeresen befejeződött, illetve a negyedik ütem is hamarosan zárul. Eddig mintegy 3000 végpont jelentősebb mértékű sávszélesség bővítését 1/1 Gbps, 100/100 Mbps, 40/40 Mbps, 100/10 Mbps, 50/5 Mbps, illetve 25/5 Mbps technológiákkal sikerült megvalósítanunk. Az egyes végpontokhoz tartozó sávszélességek a Sulinet Dashboard rendszerben megtekinthetőek.

Megkezdődött az ötödik sávszélesség-emelési ütem előkészítése is, melyben tovább folytatódtak a vonali szolgáltatói felmérések. Jelenleg további 1000 - 1500 Sulinet végpont sávszélesség-bővítését készítjük elő. Ezen 5. fázisú bővítés várhatóan 2016. márciusában indul és a végponti számosság miatt közel fél éven át fog tartani.

Célunk, hogy minél hamarabb és a lehető legszélesebb körben elérhetővé tegyük a gyorsabb Internet kapcsolódás lehetőségét. A sávszélesség emelése azonban nem egyszerre valósul majd meg az iskolákban. Az egyes végpontokon történő bővítés pontos dátuma számos (az NIIF Intézettől független) technológiai, pénzügyi paramétertől függ. Minden érintett iskolát időben értesítünk a sávszélesség bővítés előtt. Kérjük, erre vonatkozó kérdéseikkel ne terheljék az ügyfélszolgálatot!

Sulinet IPv6

Elindítottuk a Sulinet hálózati infrastruktúrán az IPv6 szolgáltatást.  Bővebben a fentebb említett 10. Sulinet nyílt nap előadás anyagaiban talál információt. Az IPv6 miatt megváltozott tűzfal szabályozásról az alábbi weboldalon olvashat: http://sulinet.niif.hu/tuzfal

Foodle és FileSender szolgáltatások

Örömmel tudatjuk Önökkel, hogy az NIIF Intézet eduID pilot résztvevői által elérhető funkciók köre két új, ingyenes szolgáltatással bővült.

A Foodle egy föderatív azonosítással igénybe vehető online egyeztető szolgáltatás, legyen szó akár egy megbeszélés lehetséges időpontjairól, akár különböző opciók közötti döntésről. Csak a lehetséges választási lehetőségeket kell megadnunk az egyeztetendő kérdéshez, a résztvevők azonnal szavazhatnak róla, a Foodle pedig átláthatóan összegzi az eredményeket.

A szolgáltatásról és annak használatáról bővebb információt a http://sulinet.niif.hu/foodle címen találhatnak.
A szolgáltatás címe: https://foodle.eduid.hu/

A FileSender segítségével nagy állományokat küldhetünk biztonságosan egy vagy több címzett számára anélkül, hogy a levelezőrendszerek korlátait figyelembe kellene venni.

A FileSender előnyei:

  • nincsenek rajta reklámok, a küldött adatokat csak a címzettek láthatják
  • közel tetszőleges méretű anyagot küldhetünk (max. 300 GB)
  • több címzettnek is küldhetünk egyszerre (egyidejűleg max. 50 címre)
  • a címzett egyetlen kattintással letöltheti a küldött adatokat
  • a feladó értesül arról, ha letöltötték az elküldött adatokat
  • a küldött adatokat 1-60 nap között beállított időn belül lehet letölteni, utána automatikusan törlődnek a szerverről
  • küldhetünk meghívókat (voucher), amely segítségével az általunk meghívott ismerőseink tudnak adatokat küldeni nekünk vagy bárki másnak

A szolgáltatásról és annak használatáról bővebb információt a http://sulinet.niif.hu/filesender címen találhatnak.

A szolgáltatás címe: https://filesender.niif.hu/

Englicum - szókincsfejlesztő- és szótárprogram

Az NIIFI támogatásával egy nyelvtanulást segítő eszköz készült, amely akár az iskolai oktatásban is használható, bővebben: http://englicum.hu

Sulinet Dashboard

Már több mint 3500 intézmény veszi igénybe a Sulinet Dashboard felületet (https://sulinetadmin.niif.hu), melyen keresztül a levelezés, a hálózat, a hibabejelentések, a kapcsolattartás és egyéb funkciók áttekinthetően, könnyen elérhetőek.
A felületre történő belépés menetét egy korábbi tájékoztatóban (https://sulinet.niif.hu/node/30) részletesen ismertettük.

FIGYELEM! Minden esetben az Önök intézményével is az adatbázisunkban fellelhető, korábbi elérhetőségeken kíséreljük meg a kapcsolatfelvételt. Annak érdekében, hogy minden tájékoztatást időben megkapjanak, illetve mihamarabb információkkal segíthessük Önöket az intézményük informatikai infrastruktúráját érintő kérdésekben, helyes, naprakész kapcsolattartói adatok szükségesek. Kérjük, hogy a Sulinet Dashboard felületen ellenőrizzék ("Ellenőrizetlen kapcsolattartók" figyelmeztetést is látnak ilyen jellegű hiányosság esetén) a nyilvántartásunkban lévő adatok helyességét (intézményi adatok, kapcsolattartók, stb.)! Eltérés esetén a Sulinet Dashboardon a "Bejelentések" menüpont alatt az adatokat frissíthetik. Köszönjük támogató együttműködésüket!

Korábbi hírleveleinket, illetve a Sulinet szolgáltatásokat a http://sulinet.niif.hu weboldalon találják.

Bármilyen felmerülő  kérdés  esetén az NIIF Intézet Sulinet Ügyfélszolgálata (telefon: (06-1) 450-3080, email: sulinet@sulinet.niif.hu, web: http://sulinet.niif.hu) készséggel áll az Önök rendelkezésére.