Beüzemelési segédlet a Cisco 892FSP típusú routerekhez

 

A router szemből és a hátsó nézete:

Modem előlnézete

 

 

Hátsó nézet

 

LED megnevezése

Leírás

OK

Nem világít – Kikapcsolt állapot

Zölden világít – Normál működés

Zölden villog – Az eszköz újraindul vagy ROMmon módban van

GE LAN0-4

Zölden világít – A portra csatlakoztatva van eszköz

Zölden/borostyánsárgán villog – Adatforgalom halad át a porton

Nem világít – A portra nincs csatlakoztatva eszköz

GE LAN5-7

Zölden világít – A portra csatlakoztatva van eszköz

Zölden villog – Adatforgalom halad át a porton

Nem világít – A portra nincs csatlakoztatva eszköz

GE8-9 WAN

Zölden világít – A portra csatlakoztatva van eszköz

Zölden villog – Adatforgalom halad át a porton

Nem világít – A portra nincs csatlakoztatva eszköz

SFP8 WAN

Zölden világít – A portra csatlakoztatva van eszköz

Zölden villog – Adatforgalom halad át a porton

Nem világít – A portra nincs csatlakoztatva eszköz

VPN

Nem világít – Nincs tunnel felépítve

Zölden világít – Legalább egy tunnel felépült

PPP

Nem világít – Nem épült fel PPP-session (nincs internetkapcsolat)

Zölden világít – Legalább egy PPP-session felépült (van internetkapcsolat)

Internethiba gyanúja előtt kérjük, hogy ellenőrizze a routeren a PPP LED állapotát!

 

A modemet alapértelmezetten a router GigabitEthernet8 interfészére kell rádugni egyenes kötésű kábellel.

Modem csatlakoztatása

A routerre bármilyen 10/100/1000Base-TX képes eszköz rákapcsolható és az automatikusan felismeri a rákötött eszköz sebességét és duplexitását.

 

Portok kiosztása Dashboard 1.0 (régi) esetén

Általánosságban elmondható, hogy a portokra router, switch, hub, VoIP képes eszköz, számítógép csatlakoztatható.

Portok kiosztása

GigabitEthernet0: trönkport. Ha az intézmény tovább üzemelteti a korábbi  Cisco Catalyst 2950 típusú switchet, valamint ezen továbbra is van konfigurálva a VLAN10,11,12, akkor ezen eszközt ide lehet csatlakoztatni. A switch konfigurálása és üzemeltetése az intézmény feladata és hatásköre! Természetesen ide köthető még további, más saját intézményi hálózati eszköz is, mely a IEEE 802.1Q szabványt ismeri. Ha az intézmény a Sulinet által nyújtott VLAN-októl és tartományoktól eltérőt szeretne használni a routeren, akkor kérjük, keressék a Sulinet ügyfélszolgálatot. Fontos még megemlíteni, hogy erre a portra nem javasolt számítógépet kötni!

GigabitEthernet1-2: VLAN10 hozzáférési port, az ide csatlakoztatott eszközök a Publikus tartományba kerülnek.

GigabitEthernet3-5: VLAN11 hozzáférési port, az ide csatlakoztatott eszközök a Privát tartományba kerülnek.

GigabitEthernet6-7: VLAN12 hozzáférési port, az ide csatlakoztatott eszközök a Védett tartományban kerülnek.

 

Tartományok Dashboard 1.0 (régi) esetén

Publikus tartomány, VLAN10: ez a nyilvános és kívülről elérhető szolgáltatásokat (levelező- és webszerver stb.) futtató számítógépek, szerverek szegmense. Címtartománya: 195.199.x.x/29, alhálózati maszk: 255.255.255.248. DNS-szeverek: 195.199.255.4, 195.199.255.57, 195.199.255.58. A két utolsó x helyén az intézmény egyedi IP-je áll, ebből 5 db használható. Ezeket kézzel, manuálisan kell beállítani az intézményi eszközökön. Ebben a tartományban címfordítás nem történik.

Privát tartomány, VLAN11: az intézmény saját eszközeit (számítógépek, nyomtatók stb.), valamint a belső szolgáltatásokat futtató számítógépeket ide lehet csatlakoztatni. Címtartománya: 192.168.64.0/24. Az ebbe a szegmensbe kötött számítógépek DHCP-n keresztül, dinamikusan kapják a szükséges beállításokat, azaz amikor a számítógép IP címet kér a routertől, azt automatikusan meg fogja kapni. Ebben a szegmensben összesen 253 db IP-cím használható egyszerre (kérésre bővíthető). Az Internettel való kommunikáció során címfordítás történik.

Védett tartomány, VLAN12: olyan munkaállomásokat érdemes idehelyezni, amelyek fontosabb szerepet élveznek. E tartomány nagyobb védelmet nyújt az előző kettőhöz képest. Címtartománya intézménytől függően: 172.16.x.x/27, 172.17.x.x/27, 172.18.x.x/27 vagy 172.19.x.x/27, ebből összesen 29 munkaállomás osztozhat. A szegmensben található számítógépek DHCP-n keresztül kapják a szükséges hálózati adatokat. Az Internettel való kommunikáció során címfordítás történik.

 


Dashboard 2.0 esetén:

 

Portok kiosztása

GigabitEthernet0: trönkport. Ha az intézmény tovább üzemelteti a korábbi  Cisco Catalyst 2950 típusú switchet, valamint ezen továbbra is van konfigurálva a VLAN10,11,12, akkor ezen eszközt ide lehet csatlakoztatni. A switch konfigurálása és üzemeltetése az intézmény feladata és hatásköre! Természetesen ide köthető még további, más saját intézményi hálózati eszköz is, mely a IEEE 802.1Q szabványt ismeri. Ha az intézmény a Sulinet által nyújtott VLAN-októl és tartományoktól eltérőt szeretne használni a routeren, akkor kérjük, keressék a Sulinet ügyfélszolgálatot. Fontos még megemlíteni, hogy erre a portra nem javasolt számítógépet kötni!

GigabitEthernet1-2: az ide csatlakoztatott eszközök a Publikus tartományba kerülnek.

GigabitEthernet3-6: az ide csatlakoztatott eszközök a Privát tartományba kerülnek.

GigabitEthernet7: teljes wifi lefedettséget biztosító eszközök számára fenntartott port. Kérjük ezt a portot, és a rajta lévő switchek portjait ne használják fel saját eszközeikhez!

Tartományok

Publikus tartomány: ez a nyilvános és kívülről elérhető szolgáltatásokat (levelező- és webszerver stb.) futtató számítógépek, szerverek szegmense. Címtartománya: 195.199.x.x/29, alhálózati maszk: 255.255.255.248. DNS-szeverek: 195.199.255.4, 195.199.255.57, 195.199.255.58. A két utolsó x helyén az intézmény egyedi IP-je áll, ebből 5 db használható. Ezeket kézzel, manuálisan kell beállítani az intézményi eszközökön. Ebben a tartományban címfordítás nem történik. Amennyiben az intézményhez nem tartozik, a Dashboardon a hálózati beállításoknál, mint hálózati szegmens nem jelenik meg a publikus címtartomány, igény esetén az ügyfélszolgálat elérhetőségein van lehetőség kérelmezni azt.

Privát tartomány: az intézmény saját eszközeit (számítógépek, nyomtatók stb.), valamint a belső szolgáltatásokat futtató számítógépeket ide lehet csatlakoztatni. Címtartománya – adatszolgáltatási kötelezettségek miatt - minden routeren egyedi. Az ebbe a szegmensbe kötött számítógépek DHCP-n keresztül, dinamikusan kapják a szükséges beállításokat, azaz amikor a számítógép IP címet kér a routertől, azt automatikusan meg fogja kapni. A kiosztható címek száma egyedileg meghatározott, igény esetén bővíthető.

Védett tartomány: továbbiakban privát tartományként funkcionál, azzal egyenértékű.

 

A fent leírtak az alapértelmezett beállításokat tükrözik. Ha az intézmény ezektől eltérőt szeretne, kérjük, jelezzék felénk bizalommal a sulinet@sulinet.niif.hu e-mail címen vagy a +36-1/450-3080 Sulinet hibabejelentő telefonszámon!