Foodle

1 . Mi is az a Foodle?

 

A Foodle egy föderatív azonosítással igénybe vehető egyeztető szolgáltatás, legyen szó akár egy megbeszélés lehetséges időpontjairól, akár különböző ötletek közötti döntésről. Csak a paramétereket kell megadnunk az egyeztetendő dologhoz, a résztvevők szavaznak róla, a Foodle pedig átláthatóan összegzi az eredményeket.

Foodle igénybevételéhez szükség van arra, hogy a felhasználó intézménye részt vegyen az eduID programban, ugyanis a szolgáltatáshoz az azonosítás eduID-n keresztül történik, ahogyan a korábban bejelentett Sulinet szolgáltatások (Sulinet eduroam, Sulinet Box) esetén is - azaz a felhasználóknak elegendő egy munkamenet alatt csak egyszer azonosítaniuk magukat (legtöbb esetben a megszokott sulinetes e-mail címükkel), hogy gyorsan és kényelmesen használhassák a különböző Sulinet szolgáltatásokat.

 

2 . A Foodle elérhetősége

 

 

3 . A Foodle létrehozása

 

https://foodle.eduid.hu címen először az eduID azonosításban résztvevő intézményünket kell kiválasztanunk.
Intézmény kiválasztása
 

következő oldalon az eduID felhasználónk e-mail címével és jelszavával kell bejelentkeznünk (az intézményünk rendszergazdájától kapott fiókkal, amelyet ő korábban a Sulinet Dashboard adminisztrációs felületen keresztül hozott létre számunkra).

 

Azonosítási adatok

 
Az első bejelentkezés után az adatkezelési szabályzat elfogadására van szükség a föderatív azonosításon alapuló szolgáltatás használatához. Miután ez megtörtént, a Foodle kezdőoldalán találjuk magunkat. Itt az "Új Foodle készítése" gombra kattintva rögtön lehetőségünk van szavazás vagy időpont egyeztetés elkészítésére.
Ha már korábban visszajeleztünk egy vagy több Foodle kapcsán, akkor ezeket az egyeztetéseket szintén ezen az üdvözlő oldalon láthatjuk tételesen felsorolva.
 
Üdvözlőképernyő
 
Az "Új Foodle készítése" gombra kattintva a következő adatokat kell megadnunk egy Foodle létrehozásához:
 • Foodle címe: ez lesz a szavazásunk vagy listánk elnevezése
 • Leírás: itt lényegretörően összegezhetjük a felhasználóknak, hogy miről is kívánunk egyeztetni velük jelen Foodle-ben
[A Markdown syntax hivatkozás alatt segítséget kaphatunk a Markdown jelölőnyelv használatához, amely segítségével a leírásban - egyszerű szöveges módban - megadott szövegben alkalmazott formázásokat a felület automatikusan átalakítja formázott szöveggé a Foodle létrehozásakor.]
 
Új Foodle létrehozás
 
 • Határidő: ha bekapcsoljuk és beállítjuk, akkor a megadott időpontig lesz lehetőségük a felhasználóknak szavazniuk, egyébként bármeddig szavazhatnak.
Határidő beállítása
 
 • Időpont: lehetőségünk van időpontot vagy időintervallumot beállítani a szavazás témáját adó eseményhez (amennyiben nem épp az időpontról zajlik a szavazás egy konkrét eseménnyel kapcsolatban). Ha bekapcsoljuk ezt az opciót, akkor az első mezőben a dátumot választhatjuk ki, a másodikban a kezdő-, míg a harmadikban a záró időpontot adhatjuk meg percre pontosan.

Időpont beállítása

Ha az "Egésznapos" felirat előtti jelölőnégyzetbe teszünk pipát, akkor a kezdő- és záró időpontok beállítási lehetősége eltűnik, amennyiben a "Többnapos" opciót választjuk, akkor a záró időpont mellé megjelenik a záró dátum kiválasztásának a lehetősége is.
 
Többnapos időpont beállítása
 
 • Időzóna: itt tudjuk beállítani, hogy az időpont mely időzóna szerint legyen megállapítva - az adott földrész, valamint azon belül a kívánt ország első néhány karakterét megadva a megjelenő listából választhatunk.
Időzóna kiválasztása
 
 • Helyszín: itt választhatjuk ki, hogy az esemény hol kerül megrendezésre. Az első mezőben az épületen belüli elhelyezést célszerű megadni, míg a másodikban a konkrét címet, amelyet a "Keresés a térképen" gombbal rögtön ellenőrizhetünk vizuálisan a térképen.
Helyszín kiválasztása
 
A Foodle létrehozásánál három lehetőség közül választhatunk arra vonatkozólag, hogy milyen jellegű szavazást szeretnénk létrehozni.
 
 • Szabadszavas mező: itt mi adhatjuk meg tetszőleg címkékkel az egyes választási lehetőségeket. Hozzáadhatunk több oszlopot (maximum 12), valamint az egyes oszlopokon belül felvehetünk legfeljebb 5 darab aloszlopot is.
szabadszavas mezőt akkor érdemes választanunk, ha nem az időpont az eldöntendő és mi szeretnénk megmondani, hogy milyen lehetőségekre szavazhatnak a felhasználóink igen/nem(/talán) válaszokkal. 
 
Szavazás típusa
 
Az elkészült Foodle esetén ez a típusú egyeztetés így fog kinézni (háromféle - igen/talán/nem - válaszadási lehetőséggel):
 
Szabadszavas mező
 • Időpontok és intervallumok megadása (minden dátumhoz ugyanaz az intervallum): itt az opció neve egyértelműen jelzi, hogy mivel kapcsolatban hozhatunk létre szavazást.
Idő egyező intervallumokkal
 
Az ily módon létrehozott Foodle-t a következő módon látják a felhasználók (szintén háromféle - igen/talán/nem - válaszadási lehetőséggel):
 
Idő egyező intervallumokkal elkészítve

 

 • Időpontok és intervallumok megadása (dátumonként különböző intervallum): ennél a lehetőségnél szintén jól leírja a megnevezés, hogy milyen szavazást hozhatunk létre. Az előző ponttól csak annyiban különbözik, hogy minden egyes napra több, különböző időpontot/időintervallumot tudunk felvenni.
Idő különböző intervallumokkal
 
A szavazók számára összeállított ezen típusú Foodle időpont egyeztetést az alábbi képen illusztráljuk (kétféle - csak igen/nem - válaszadási lehetőséggel):
 
Idő különböző intervallumokkal létrehozva
 
Korlátozások:
 
 • Elfogadható a "talán" is, mint válasz: a jelölőnégyzetben elhelyezett pipával háromra növeljük (az alapértelmezett igen/nem válaszok mellett) a felhasználók visszajelzési lehetőségeit.
 • Csak bejelentkezett felhasználók szavazhatnak: ha bekapcsoljuk ezt a funkciót, akkor ezzel biztosítjuk, hogy egy felhasználó csak egyszer szavaz a kiírt szavazáson (de természetesen több lehetőségre is voksolhat).
Korlátozás igenre és nemre
 
 • A felhasználói válaszokra vonatkozó korlátozások: ha pipát teszünk a jelölőnégyzetbe, akkor a következő 3 feltétel jelenik meg:
  • Egy lehetőségre adható szavazatok maximális száma: akkor célszerű beállítani, ha egy választási lehetőségnél korlátozni szeretnénk a szavazatokat, többek között abban az esetben érdemes ezt a funkciót használni, ha a részvételi létszám korlátos (adott időpontban egy teremben megtartott előadás erre jó példa), ezáltal biztosíthatjuk, hogy a közönség nem lépi túl az előre meghatározott létszámot).
  • Összes válasz maximális száma: itt is a szavazatok számának felső határ alá szorításáról van szó, azonban ezzel nem korlátozzuk azt, hogy azok hogyan oszlanak meg az egyes választási lehetőségek között. Természetesen az előző ponttal együtt is használható.
  • Egy felhasználó maximum ennyi lehetőséget jelölhet meg válaszként: ezzel a feltétellel azt szabályozhatjuk, hogy hány lehetőségre szavazhasson a felhasználó (minimum 1, maximum a választási lehetőségek száma).
Korlátozás felhasználói válaszokra
 
Ha elkészültünk a paraméterek beállításával, akkor a "Mentés" gombbal tudjuk kiírni a szavazást, ekkor a felületen megjelenik a szavazás linkje, amelyet a felhasználóinknak eljuttatva már meg is kezdhetik a voksolást.
 
Elkészült a Foodle
 
Az elkészült link birtokában megoldható az adatok exportálása, a Foodle módosítása, másolat készítése és a szavazás törlése is.
 
Foodle tulajdonos
 
Exportálás esetén CSV, illetve RSS Feed formátumokat választhatunk. A Foodle törlése előtt pedig egy felugró ablakban kell megerősíteni a végleges törlési szándékunkat:
 
Foodle törlés

 

4 . Foodle a szavazó szemszögéből

 

  A link birtokában - amennyiben nem mi vagyunk az Foodle létrehozói - a szavazáson kívül lehetőségünk van az adatok exportálására is.
   
  Foodle exportálás
   
  Az oldalon láthatjuk a Foodle elnevezését, valamint ha a létrehozó megadta, akkor a Foodle rövid leírását, a megjelölt helyszínt és - megfelelő szavazás esetén - az időpontot, továbbá az egyeztetésekre vonatkozó korlátozások, illetve az időzóna is megjelenítésre kerül.
   
  Foodle információk
   
  Mindezek alatt található a felhasználói interakcióra lehetőséget adó rész. A "Saját válaszom" fül alatt tudjuk kiválasztani a számunkra megfelelő lehetőségeket (az esetleges aktív korlátozások figyelembevételével); a "Minden válasz" fül alatt a már szavazott felhasználók és döntéseik láthatóak; az utolsó, "Beszélgetés" elnevezésű fülön az aktuális Foodle kapcsán értekezhetünk a többi szavazóval.
   
  A "Saját válaszom" fület kiválasztva az egyes oszlopokra vonatkozóan maximum három lehetőségünk van a válaszadásra:
  • Zöld pipa vagy jelölőnégyzet (az utóbbi csak abban az esetben, ha a talán válaszlehetőséget nem engedélyeztük): igen
  • Sárga körben fehér kérdőjel (opcionális): talán
  • Piros X (csak igen/talán/nem válaszoknál jelenik meg): nem
  Foodle felhasználói interakció
   
  A válaszaink alatti mezőben szöveges megjegyzést is fűzhetünk a szavazáshoz. Végül, ha készen vagyunk a visszajelzéssel, akkor a jobb oldali "Mentés" gombbal véglesíthetjük a döntéseinket. Ha a szavazásra kiírtak határidőt, akkor annak letelte előtt bármikor módosíthatjuk a szavazatunkat, a véglegesítés ebben az esetben a jobb oldali "Frissítés" gombbal lesz lehetséges.
   
  Foodle szöveges megjegyzés

   

  Végezetül, a "Beszélgetés" fülön az aktuális egyeztetéssel kapcsolatban oszthatjuk meg a többi szavazóval az észrevételeinket, megjegyzéseinket.

  Foodle beszélgetések