NIIF Program – Sulinet – tájékoztató | 2017. november

 

Tisztelt Felhasználóink!

 

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ), mint az NIIF Program megvalósításáért felelős szervezet, valamint a Sulinet működtetője és fejlesztője folyamatosan tájékoztatja a Sulinet-intézményeket az infrastruktúrát érintő változásokról és új fejlesztésekről.

 

1.       Sulinet Nyílt Nap

2017. december 15-én a KIFÜ 1132 Budapest, Victor Hugo utca 18-22. szám alatti telephelyén, az A31-es tárgyalóban (alagsori Tanácsterem) 10-14 óra között tervezzük megrendezni a 14. Sulinet Nyílt Napot, várhatóan az alábbi programmal:

  • Köszöntő, rövid tájékoztató a Sulinetről
  • Elmúlt hónapok eseményei (sávszélesség-bővítések)
  • Felkért előadók előadásai (Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, Klebelsberg Központ)
  • Kérdések és válaszok

Az iskolák által igényelt témák tekintetében kérjük, töltsék ki a témajavaslatot.

A nyílt napra a következő elérhetőségen lehet regisztrálni: 14. Sulinet Nyílt Nap regisztráció

A 13. Sulinet Nyílt Nap előadásai elérhetőek az oldalunkon.

 

2.       Sulinet Dashboard

Már több mint 4000 intézmény veszi igénybe a Sulinet Dashboard felületet, amelyen keresztül a levelezés, a hálózat, a hibabejelentések, a kapcsolattartás és egyéb funkciók áttekinthetően, könnyen elérhetőek.

A felületre történő belépés menetét egy korábbi tájékoztatóban részletesen ismertettük.

FIGYELEM! Kérjük tagintézményeinket, hogy a Sulinet Dashboard felületén ellenőrizzék a kapcsolattartási adatok helyességét, mert csak így tudjuk az intézményük informatikai infrastruktúráját érintő ügyekben időben tájékoztatni Önöket. A nyilvántartásban lévő hiányosság esetén a felületen az „Ellenőrizetlen kapcsolattartók” figyelmeztetés jelenik meg.Az adatok a „Bejelentések” menüpont alatt frissíthetők.

Köszönjük támogató együttműködésüket!

 

3.       Sávszélesség-bővítések

Az úgynevezett Sulinet 5. sávszélesség-bővítési fázist a KIFÜ indította el tavaly október végen. A Sulinet-hálózat sávszélesség-fejlesztését célzó program napjainkra jelentős eredményeket hozott a digitális oktatás infrastrukturális hátterének fejlesztése terén. A fejlesztések megkezdése előtt, 2013-ban az érintett iskolákban az átlagos sávszélesség csupán 4,2 Mbps volt, amelyet a program keretében négy nagyobb fázisban 46 Mbps fölé sikerült emelni. A folyamatos fejlesztések eredményeként 2017. év közepére – az 5. fázis zárásaként – a Sulinet-intézményeknél elérhető átlagos internet-sávszélesség már 104,9 Mbps!

Az 5. fázis keretében összesen 3513 iskola internet-hozzáférési kapacitásának bővítése indult meg. A fejlesztés ténylegesen 3100 iskolában valósult meg, 413 iskola esetében az elmúlt 8 hónap alatt bekövetkezett műszaki, építési, engedélyezési okok, végponti költözések, megszűnések miatt a kapacitásbővítés meghiúsult.

A fejlesztés eredményeként elérhető sávszélességek:

  • 1154 intézmény esetében: 250Mbps,
  • 70 intézményben: 200Mbps,
  • 21 iskolában: 150Mbps,
  • 554 intézményben: 100Mbps,
  • 833 iskolában: 50Mbps,
  • 468 iskolában: 30Mbps

Az egyes végpontokhoz tartozó sávszélességek a Sulinet Dashboard rendszerében megtekinthetőek.

Az intézmények sávszélesség-fejlesztését célzó program ugyanakkor az 5. fázis lezárásával még korántsem ért véget. Előkészítés alatt áll a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) támogatásával megvalósuló kiemelt projekt („Köznevelési intézmények vezetékes és vezeték nélküli hálózati fejlesztései”), amely a nagy sávszélességű hálózati kapcsolattal még nem rendelkező köznevelési és szakképzési intézményeknél hivatott biztosítani a megfelelő sávszélességű hozzáférést a konvergencia régiókban. Az uniós támogatással megvalósuló projektben kitűzött célokat a Közép-Magyarország régióban pedig hazai költségvetési forrásokból megvalósítani tervezett, szintén előkészítés alatt álló fejlesztések támogatják majd.

Célunk, hogy minél hamarabb és a lehető legszélesebb körben elérhetővé tegyük a gyorsabb internet-kapcsolódás lehetőségét. A sávszélesség emelése azonban nem egyszerre valósul majd meg az iskolákban. Az egyes végpontokon történő bővítés pontos dátuma számos (a KIFÜ-től független) technológiai, pénzügyi paramétertől függ. A sávszélesség-bővítés előtt minden érintett iskolát időben értesítünk, ezért kérjük, hogy erre vonatkozó kérdéseikkel ne forduljanak ügyfélszolgálatunkhoz!

Korábbi hírleveleinket, illetve a Sulinet-szolgáltatásokat a http://sulinet.niif.hu weboldalon találják.

KIFÜ - a magyarországi digitalizáció szolgálatában

Kérdés esetén a KIFÜ Sulinet ügyfélszolgálata készséggel áll az Önök rendelkezésére.

Telefon: +36 1 450 3080, e-mail: sulinet@sulinet.niif.hu, web: http://sulinet.niif.hu