NIIF Intézet tájékoztató - 2016 április

Tisztelt Felhasználóink!

Az NIIF Intézet, mint a Sulinet működtetője és fejlesztője folyamatosan tájékoztatja a Sulinet intézményeket az infrastruktúrát érintő változásokról és új fejlesztésekről.

11. Sulinet nyílt nap

2016. április 14-én rendeztük meg a 11. Sulinet nyílt napot az alábbi témákban:
1. Köszöntő, rövid tájékoztató a Sulinetről és a Sulinet+ projekt eredményeiről
2. Bevezetés a Joomla! tartalomkezelő és a Gantry keretrendszer alapjaiba
3. Sulinet+ eduID pilot szolgáltatások:filesender, foodle, sulinet box
4. Sulinet+ eduroam pilot: WiFi lefedettség az iskolákban
5. Kérdések és válaszok
A nyílt napon elhangzott előadások fóliái és video anyagai megtekinthetőek az alábbi weboldalon: http://sulinet.niif.hu/nyiltnap_11

Fontosabb Sulinet hálózati változások az elmúlt hónapokban
Ezentúl az FTP protokollt csak passzív üzemben támogatja a Sulinet hálózat. A publikus szegmenst nem érinti ez a korlátozás!
A privát és védett zónában a GRE alapú tunnelezés (PPTP VPN) nem támogatott. A NAT-olt szegmensekből más (pl. L2TP) tunnelezési technika használható. A publikus szegmenst nem érinti ezen korlátozás!
Megoldódott a 100M hálózati kártya letöltési probléma (Cisco bug ID: CSCup91439, CSCur14893)! (aki 100Mbps eszközzel közvetlenül csatlakozott a Cisco 892FSP router GigabitEthernet portjára, az 20-30 Mbps sebességet tapasztalt letöltési irányban, ha ennél nagyobb vonali sávszélességgel rendelkezett az intézmény). A routerek szoftverének cseréi az elmúlt hetekben ütemezetten megtörténtek az összes, kb. ~5000 db. eszközön.

Befejeződtek a Sulinet WiFi eszközök beüzemelései
Az Sulinet+ eduID/eduroam pilot keretében több mint 1700 közoktatási intézményben üzemeltetünk oktatási eduroam WiFi-t. Ahol az intézménynek kell még bekötnie a WiFi eszközt, kérjük, ott azt minél előbb tegyék meg és jelezzenek vissza az NIIF Intézet Sulinet Ügyfélszolgálaton!

Sulinet Dashboard
Már több mint 3500 intézmény veszi igénybe a Sulinet Dashboard felületet (https://sulinetadmin.niif.hu), melyen keresztül a levelezés, a hálózat, a hibabejelentések, a kapcsolattartás és egyéb funkciók áttekinthetően, könnyen elérhetőek.
A felületre történő belépés menetét egy korábbi tájékoztatóban (https://sulinet.niif.hu/node/30) részletesen ismertettük.
FIGYELEM! Minden esetben az adatbázisunkban fellelhető, korábbi elérhetőségeken kíséreljük meg a kapcsolatfelvételt. Annak érdekében, hogy minden tájékoztatást időben megkapjanak, illetve mihamarabb információkkal segíthessük Önöket az intézményük informatikai infrastruktúráját érintő kérdésekben, helyes, naprakész kapcsolattartói adatok szükségesek. Kérjük, hogy a Sulinet Dashboard felületen ellenőrizzék (Ellenőrizetlen kapcsolattartók figyelmeztetést is látnak ilyen jellegű hiányosság esetén) a nyilvántartásunkban lévő adatok helyességét (intézményi adatok, kapcsolattartók, stb.)! Eltérés esetén a Sulinet Dashboardon a Bejelentések menüpont alatt az adatokat frissíthetik. Köszönjük támogató együttműködésüket!