Sulinet Box

1 . Mi is az a Sulinet Box?

 

A Sulinet Box egy felhő (cloud) alapú, online tárhelyszolgáltatás, amely a nyílt forrású, NextCloud alkalmazásra építve biztosít - egyelőre - a Sulinet eduID pilot programban résztvevő intézmények felhasználóinak 15 GB tárhelyet díjmentesen, reklámok nélkül, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség magas rendelkezésre állású szerverein.

A Sulinet Box az ismert publikus, felhő alapú tárhelyszolgáltatásokhoz hasonlóan lehetővé teszi az eszközeinken (számítógép, tablet, mobiltelefon) megtalálható fájlok tárolását, szinkronizálását és megosztását másokkal, mindezt megbízhatóan, egyszerű kezelőfelülettel, szinte az összes jelentős platformon elérhető kliensen keresztül.

 

2 . A Sulinet Box elérhetőségei

 

 

3 . A Sulinet Box webes felülete

 

https://box.sulinet.hu címen először az eduID azonosításban résztvevő intézményünket kell kiválasztanunk:
Intézmény kiválasztása
 
 

A következő oldalon az eduID felhasználónk e-mail címével és jelszavával kell bejelentkeznünk:

Azonosítási adatok

 

Első bejelentkezés után az adatkezelési szabályzat elfogadására van szükség a szolgáltatás használatához. Miután ez megtörtént, szintén első használatkor megjelenik a NextCloud üdvözlőfelülete a szinkronizáláshoz szükséges programok hivatkozásaival.

Üdvözlőképernyő

A Sulinet Box webes felülete letisztult, könnyen átlátható. Belépés után rögtön a felhőben lévő összes fájlunk látható, ezeket szűkíthetjük a következő szempontok szerint a bal oldali menü segítségével:

 • fájlok, amelyeket megosztottak velünk
 • fájlok, amelyet másokkal osztottunk meg
 • fájlok, amelyeket hivatkozással osztottunk meg

Sulinet Box

 

A felső menüsávban lehetőségünk van az „Új” gomb alatt könyvtárak és fájlok létrehozására, valamint link megadásával történő feltöltésre. A mellette található „Feltöltés” gomb segítségével pedig a számítógépünkön található fájlokat tölthetjük fel a Sulinet Boxba:

Felső menüsáv

 

A listában megtalálható állományokat átnevezhetjük, letölthetjük, korábbi verzióra állíthatjuk vissza, illetve megoszthatjuk másokkal:

Fájl lehetőségek

 

A bal felső sarokban látható lenyíló menüre kattintva tudjuk szűrni a fájljainkat a típusaik (pl. képek, dokumentumok) szerint, valamint itt érhetjük el a korábbi tevékenységeink naplóját és a névjegyeinket is:

Menü

 

A jobb felső sarokban, a nevünk melletti ikonra kattintva juthatunk el a profilunkhoz, kaphatunk segítséget, valamint itt jelentkezhetünk ki.  A "Személyes" menüpont alatti profilunkban van lehetőség az adataink megváltoztatására, profilkép beállítására, az értesítések módosítására, a felület nyelvének kiválasztására, a dokumentumaink alapértelmezett mentési helyének megadására. Itt látható a felhasznált tárhelyünk is:

Profil

 

A „Reset desktop client password” mezőben tudjuk az egyes kliensekben vagy mobilalkalmazásokban használt jelszavunkat megváltoztatni, illetve az alkalmazások első használatakor szükséges jelszavunkat is innen tudhatjuk meg. Ehhez a „Reset” gombra kell kattintanunk, majd egy felugró ablakban meg kell erősítenünk, hogy biztosan megváltoztatjuk-e az alkalmazásokhoz használt jelszavunkat. Az "Igen" választása után az új jelszavunk az „And your new password is...” szöveg után lesz olvasható, ezt kell tehát megadni vagy módosítani az általunk használt szinkronizáló alkalmazásokban.

Jelszó visszaállítás

 

4 . A Nextcloud alkalmazás beállítása a Sulinet Box használatához Windows operációs rendszeren

 

   

  Első lépésként töltsük le a Sulinet Box felületén, a profilunkban a „Személyes” elnevezésű menüpont alatt elérhető hivatkozásokon keresztül a megfelelő telepítőcsomagot. Telepítés után indítsuk el az alkalmazást, ahol szükségünk lesz a kiszolgáló címének kitöltésére [https://box.sulinet.hu]:

  Kiszolgáló

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Következő lépésben a felhasználónevünkre [teljes e-mail cím] és az előzőekben említett „Személyes” menüpont alatt megtalálható jelszavunkra lesz szükség az azonosításunk céljából:

  Azonosítás kliensben

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  A következő ablakban megadhatjuk, hogy mit szeretnénk szinkronizálni a Sulinet Boxon megtalálható tárhelyünkről, valamint azt, hogy melyik könyvtár kerüljön a gépünkön szinkronizálásra:

  Szinkronizálás

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  A „Kapcsolódás” gombra kattintva a Sulinet Box webes felületének, illetve a beállított szinkronizálási mappa megnyitására van lehetőségünk, amivel el is érkeztünk a beállítási folyamat végére:

  Befejezés

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  A NextCloud alkalmazás a háttérben végzi a továbbiakban a fájljaink szinkronizálását a Sulinet Box és eszközeink között. Az értesítési sávról bármikor elérhető, illetve a beállításai módosíthatók.

  Értesítési sáv